توجه قرآن به صبر، تعادل در گرفتن حق از ظالم و قصاص./دکتر‌ باقر‌پور کاشانی.

صوت ســـخنرانی:

سخنران: دڪتر وحید باقرپور ڪاشانی

𑁍 ⋆ 𑁍 ⋆ 𑁍 ⋆ 𑁍 ⋆ 𑁍 ⋆ 𑁍 ⋆ 𑁍
‌‌‎‌‌‌‎‌‌‌‌‌‌‎‌‌‌‌‌‌‎‌‌‌‎‌
•دانلود ڪلیپ، pdf و صوتِ سخنرانی با ڪلیڪ روے عبارات زیر:

دانلـود‌ویـدئو‌📥

دانلـود‌ pdf 📥

دانلـود‌صـوت📥

اسلام ورود پیدا می‌کند به صبر. صبر یک بحث خیلی مهمی در آیات قرآن است. صبر نسبت به چه چیزی؟
نسبت به مصائب! نسبت به مشکلات! مصائب، اعم هست. نسبت به فقر! نسبت به عدم امنیت! نسبت به بیماری! نسبت به درد! نسبت به ظلم‌هایی که انسان نقشی در آن نداشته!
صبر یک اصل خیلی مهمی است که مطرح کرده.
در سوره مبارکه زمر آیه ۱۰:
﴿إِنَّمَا یُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُمْ بِغَیْرِ حِسَابٍ﴾.
در آل عمران، ۱۴۶:
﴿وَاللَّهُ یُحِبُّ الصَّابِرِینَ﴾.
خدا می‌گوید ما به صابرین، پاداش بی‌حد و پایانی می‌دهیم. به این‌ها اجر می‌دهیم.
﴿أَجْرَهُمْ بِغَیْرِ حِسَابٍ﴾.
یعنی اصلاً نمی‌شود محاسبه کرد.
صبر خیلی مهم است، کسانی که اهل صبر باشند؛ صبر نسبت به فقر، نسبت به مشکلات، نسبت به بیماری. صبر نسبت به کسب خوبی‌ها! ببینید برای خوب شدن، باید صبور باشی؛ یک نفری که فرض کنید که گناه نمی‌خواهد بکند، این باید صبر بالایی داشته باشد!
یک فیلم خاصی را می‌خواهد ببیند، یک صحنه‌ای را می‌خواهد ببیند، یک‌ حرفی را بشنود، یک حرفی را بگوید، ملکه صبر را در درونش خیلی زنده کرده باشد خیلی کار کرده باشد که در مقابل آن چیزی که خدا گفته نبین نبین! نشنو نشنو! بشنو بشنو! این خودش خیلی مهم است!
﴿وَاللَّهُ یُحِبُّ الصَّابِرِینَ﴾
خدا این‌جا این‌گونه مطرح می‌کند که خود خدا می‌گوید که من صابرین را دوست دارم!
این قرآنی که صحبت از صبر می‌کند، این‌گونه نیست که حالا می‌گوید در مقابل ظالم کوتاه بیا! این‌گونه نیست که به قول آن جناب کشیش می‌آمد این را به‌عنوان مزیت مسیحیت مطرح می‌کرد، می‌گفت حضرت عیسی این‌گونه گفته اگر سمت چپت سیلی زدن، سمت راستت هم بیاور جلو بگو سیلی را بزن!
این مزیت نیست! اسلام این را قبول نمی‌کند!
بله اگر در مواردی سیلی خوردی، نمی‌توانی، قوّت و قدرتش را نداری در مقابل ظالم بایستی، صبر می‌کنی. اما به این معنی نیست که به ظالم بخواهی بها بدهی! در مقابل ظلم ظالم بخواهی کوتاه بیایی!
در سوره مبارکه بقره آیه ۱۹۴:
﴿فَمَنِ اعْتَدَىٰ عَلَیْکُمْ﴾
هر کس بر شما تعدی کرد،
«فَمَنِ اعْتَدَىٰ عَلَیْکُمْ فَاعْتَدُوا عَلَیْهِ»
شما نیز به اندازه تعدی وی از او انتقام بگیرید. حق شماست! به همان اندازه که تعدی کرد، حق شماست که شما هم به او تعدی کنید.
منتها این‌جا چه؟ افراط نکنید!
﴿بِمِثْلِ مَا اعْتَدَىٰ﴾
به مثلِ همان مقدار!
افراط نکنید! به همان اندازه خودش!
این باعث چه چیزی می‌شود؟ بازدارندگی در مقابل ظالم دارد!
البته در مواردی احساس می‌کند که ظالم پشیمان است، طرف می‌بخشد، آن بحث دیگری هست.
اما احساس می‌کند که اگر چنانچه این‌جا ببخشد، این تعدی‌اش بیشتر می‌شود! جنایت و زورگویی‌اش بیشتر می‌شود!
می‌گوید در مقابلش بایست! قدرتش را داری بایست! یا مثلاً فرض کنید که یکی را کشتند، این‌طوری نباشد که تو کوتاه بیایی! بنا باشد کوتاه بیایی!
قانون این است که وقتی کشتند، به اولیای دم، این اجازه را داده که شما قصاص بکنید.
حالا اگر چنانچه ندامتی در وجود این فرد دیدید و جهات خاص و مثبت و خیری دیدید، آن به گردن خودتان هست، دوست داشتید کوتاه بیایید، کار خوبی است.
اما این‌گونه نیست که حق را از شما گرفته باشد، یعنی بگوید که کوتاه بیایید فقط صبر کنید! صبر کنید! صبر کنید!
نه! این‌طوری نیست!
در سوره مبارکه اسرا آیه ۳۳:
﴿وَمَنْ قُتِلَ مَظْلُومًا فَقَدْ جَعَلْنَا لِوَلِیِّهِ سُلْطَانًا فَلَا یُسْرِفْ فِی الْقَتْلِ﴾
می‌گوید هر کس مظلوم کشته شد، به ولیّ وی تسلط دادیم که انتقام بگیرد، ولی او نباید در قتل و آدم‌کشی اسراف کند.
طرف پسرت را کشته، پسر او را که می‌کشی زنش هم بکشی! بچه‌‌اش هم‌ بخواهی بکشی! این اجازه را به تو ندادند! یک نفر کشته، یک نفر را قصاص کن.

پیشنهاد ما به شما

تاملی در سوره مبارکه قدر. ❏.دکتر‌ باقر‌پور کاشانی.

صوت ســـخنرانی: سخنران: دڪتر وحید باقرپور ڪاشانی 𑁍 ⋆ 𑁍 ⋆ 𑁍 ⋆ 𑁍 ⋆ …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


Question   Razz  Sad   Evil  Exclaim  Smile  Redface  Biggrin  Surprised  Eek   Confused   Cool  LOL   Mad   Twisted  Rolleyes   Wink  Idea  Arrow  Neutral  Cry   Mr. Green