مطالب در منطق قدیم

منطق موجهات در منطق قدیم و جدید در گفتگو با دکتر ضیاء موحد

  در گذشته می بینیم که به قضیه موجهات منطق دانان ما خیلی اهمیت می دادند و درباره آن خیلی بحث می کردند .هرچه به زمان حال نزدیک تر شده خلاصه تر شده تا اینکه در کتاب های معاصر اصلاحذف شده است. برخی گفته اند که چون بحث منطق موجهات فایده ای ندارد ما این را مطرح نمی کنیم و …

مطالعه بیشتر »

منطق موجهات در گفتگو با دکتر ضیاء موحد، استاد دانشگاه

  دکتر موحد شما چند سالی است که درباره منطق موجهات پژوهش می کنید و در دانشگاه ادینبورا نیز این مطالعات را پی گرفتید. لطفا درباره این بخش از منطق توضیحاتی بیان کنید. آنچه منطق موجهات نامیده می شود یا معادل انگلیسی آن modal logic یکی از موضوع های خیلی قدیمی فلسفه است. برای روشن شدن قضیه لازم است مثالی …

مطالعه بیشتر »

منطق قدیم یا جدید ؟ کلمات یا سمبل‌ها ؟

  گزارشی از همایش تمایزهای منطق قدیم و جدید که در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد رحمان بوذری: دوشنبه هفته گذشته، یازدهم آذر‌ماه، همایشی درباره منطق با حضور استادان و صاحب‌نظران این رشته در دانشکده ادبیات و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد. این سمینار با عنوان «تمایزهای منطق قدیم و جدید» اولین همایش از سلسله نشست‌هایی بود که کمیته …

مطالعه بیشتر »

منطق چیست؟ مفاهیم بنیادی منطق درآمد به منطق

  منطق چیست؟ مفاهیم بنیادین منطق درآمد به منطق مخورید مکر او را بفریبد او شما را  دیوان شمس تبریزی در «آبشار» اثر اشر/M. C.Escher همه‌چیز خطاست؛ آب دورتر از ما می‌شود, و همان‌طور که دورتر می‌شود نزدیک‌تر هم می‌شود؛ آب پائین می‌ریزد، و همان‌طور که پائین می‌آید بالا هم می‌رود. چه چیز در این تصویر نشدنی را شدنی جلوه …

مطالعه بیشتر »

تمایزات مبنایی منطق قدیم و جدید

آنچه در پی می آید ویراسته کنفرانس استاد گرامی جناب آقای دکتر ضیاء موحد می باشد که در جمع مدرسان و پژوهشگران و دانشجویان دانشگاه مفید و دیگر مراکز آموزشی – پژوهشی در تاریخ ۸/۲/۷۶ در دانشگاه مفید ایراد گردیده است. همان گونه که در شماره پیش وعده داده بودیم متن کامل این کنفرانس را تقدیم خوانندگان گرامی می نماییم. …

مطالعه بیشتر »

رویکردی تاریخی به شکل چهارم قیاس حملی و شرایط انتاج آن (دکتر لطف الله نبوی)

رویکردی تاریخی به شکل چهارم قیاس حملی و شرایط انتاج آن (دکتر لطف الله نبوی) • دکتر لطف الله نبوی • استادیار گروه فلسفه دانشگاه تربیت مدرس   مقدمه ارسطو با نگارش کتاب «ارگانون» (ارغنون) منطق حملی را پایه ریزی نمود و شاهکار خود یعنی نظریه «قیاس حملی» را در این کتاب معرفی کرد. وی برخلاف سنتی که پس از …

مطالعه بیشتر »

منطق سینوی، ابداعات و نو آوری ها

  منطق سینوی، ابداعات و نو آوری ها لطف الله نبوی   چکیده منطق ارستویی (منطق حملی) از طریق ترجمه مستقیم و بی واسطه آثار ارسطو، و منطق رواقی -مگاری (منطق شرطی) با ترجمه غیر مستقیم و به واسطه برخی متون لاتینی جالینوس ، اسکندر افرودیسی و بوئتیوس مربوط به نخستین سده های میلادی به جهان اسلام راه یافت. پس …

مطالعه بیشتر »