چیستی قیام امام حسین علیه السلام

Emam-Hussein-01_0

 

در توصیف قیام مقدس سیدالشّهداء علیه السلام، و شرح نهضت جاودان و پایدار حسینی، زبان و بیان و الفاظ و کلمات ما در هر درجه از فصاحت و بلاغت باشد عاجز و ناتوان است، و بدون شک قیام امام یکی از حوادث بی‎نظیری است که هنوز پس از سیزده قرن و اندی، اسرار و عظمت و اهمیت آن کاملاً آشکار نگشته، و فروغ تجلّی آن خاموش نشده، و انوارش همواره در تابش و لمعان، و راهنمای بشریت بسوی آزادی، و عزّت نفس، و فداکاری، و جهاد در راه مبدء و عقیده و پایداری و مقاومت در برابر باطل و شرک و بشرپرستی بوده و خواهد بود.

مفاهیم عالیه‎ای که برای پیشبرد مقاصد بلند و هدف‎های عالی انسانی، و ساختن اجتماع مترقّی از آن استنباط می‎شود از هیچ نهضت و انقلاب دیگر درک نمی‎شود.

خلاصه این قیام این است: در وقتی که اسلام در چنگال عفریت کفر و شرک، و استبداد بنی‎امیّه دست و پا می‎زد، و قیافه کثیف و وحشتناک ارتجاع در همه جا مسلمانان را نگران و ناراحت می‎کرد، و احکام خدا مسخره، و سنن دین پایمال، و کاری‎ترین ضربت بر قلب اسلام و نظام اسلام بنام حکومت یزید وارد شده بود، بزرگترین رهبر و استاد الهی و معلم ربوبی با حدود هفتاد نفر از اهل بیت و خواص، و شاگردان ممتاز و فارغ التحصیل و تربیت دیده دانشگاه خود که گوش و چشم جهان مانند آنان ندیده و نشنیده قیام کرد، جان و مال و فرزندان خود را در طبق اخلاص گذارده، به یاری دین خدا شتافتند، و در جلوی مقاصد تخریبی بنی‎امیّه سدّی استوارتر از آهن و پولاد ساختند، و درس‎هایی که به انسان‎های خداپرست و آزادی‌خواه دادند خردمندان را مات و مبهوت، و ارباب بینش و بصیرت را واله و حیران ساخت. درس‌هایی که فقط یک مشت الفاظ، و عبارات، و سخنرانی، و فریاد، و ادّعا نبود. درس‎های آنها فداکاری‎های فهرمانانه، و از خودگذشتگی‎های خالصانه، و تصمیم محکم و عزم راسخ بود.

مانند شعله‎های آتش بلکه اشعه نور در عمق دریاهای ژرف و بیکران مصائب جانکاه، و امواج خروشان آزمایش و بلا مردانه فرو می‎رفتند و بر آفاق ابدیت، پستی این زندگی دنیا، و لذایذ جسمانی را با قلم‎های نوری و زرین ثبت می‎کردند، و نشان دادند که جهاد و جانبازی در راه مبدأ و حفظ شرف و کرامت عقیده عزیرتر و گرامی‎تر از زندگی مادی است، و بشر والاتر و برتر از آن است که اسیر و بنده لذت‎های فانیه باشد.

این جهان، و آنچه در آن بود از نعمت‎ها، و کامرانی‎ها، و زر و زیوری که بیشتر خود را بان می‎فروشند، و برای آن دین و ایمان و شرف را از دست می‎دهند، علاوه بر عزت و کرامت و شرافت خانوادگی و حسب و نسب و سوابق درخشان بیمانند و اموال و فرزندان کوچک و بزرگ، و بانوان و دختران، و برادران و خواهران، و آنچه بشر به آن دلبستگی پیدا می‎کند، و متاع حیات دنیا است همه در اختیار حسین علیه السلام، بود و بدون هیچگونه چون و چرا احدی با حسین علیه السلام، هم وزن، و هم طراز نبود، و در جهان پهناور کسی مفاخر او را نداشت. هر چه در اختیار آن حضرت بود، برای بقاء دین فدا کرد، و با خود به قربانگاه کربلا برد، و در راه مبدأ و مقصد مقدس خود از همه چشم پوشید.

این قیام و فداکاری از هر ناحیه‎ای برای بشر متضمّن عبرت‎ها و درس‌هایی است که به فرموده علامه کبیر شیخ محمد حسین کاشف الغطا خردمندان در برابر آن خاضع، و در محراب عظمت آن عقول پیشانی خضوع بر زمین ادب گذارده‎اند.

کَالبَدرِ مِنْ حَیْثُ التَفَت وَجَدْتَهُ *** یَهدِی اِلی عَیْنَیکَ نُوراً ثاقِباً

کَالْشَمْسِ فِی کَبَدِ السَماءِ و َنُورُها *** یَغشَی البِلادَ مَشارِقاً وَ مَغارِباً

کَالبَحرِ یَمنَحْ لِلقَریبِ جَواهِراً *** غُرَراً وَ یَبْعَثُ لِلبَعیدِ سَحائِباً([۱])

توفیق ابوعلم نویسنده فاضل مصری پس از آن‌که اباء نفس، و عظمت روح امام را می‎ستاید، و می‎گوید جهان‌را از اینکه برایش همتا و شریکی بیاورد عاجز ساخت. اقدام و قیام امام را به اینگونه توصیف می‎کند:

اَقْدَمَ الامامُ الْحُسَینُ عَلَی المَوتِ مُقْدِمَاً لِنَفْسِه وَ اَولادِه، وَ اَطْفالِهِ، وَ اَهْلِ بَیْتِه لِلقَتْلِ قُرْباناً وَ وَفاءً لِدِینَ جَدّهِ صَلَّی اللهِ عَلَیهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّم بِکُلِّ سَخاء وَ طِیْبَهِ نَفْس، وَ عَدَمِ تَرَدُد وَ تَوَقَفُ قائِلا بِلِسانِ حالِهِ.

اِنْ کانَ دِینُ مُحَمّد لَمْ یَستَقِم *** اِلاّ بِنَفْسِی یاسُیُوفُ خُذِینِی([۲])

و پس از آن‌که در وصف شجاعت آن حضرت شرحی سخن رانده می‎گوید:

«وَ هُوَ الَذِی صَبَرَ عَلی طَعْنِ الْرّماحِ، وَ ضَرْبِ السُّیُوفِ، وَ رَمْی السُّهامِ حتّی صارَتِ السّهامُ فِی دِرْعِه کَالشّوَکِ فِی جِلْدِ القُنْفُذِ، وَ حتّی وُجِدَ فِی ثِیابِهِ مِأهُ وَ عِشرُونَ رَمْیَهً بِسَهْم، وَ فِی جَسَدِهِ ثَلاثُ وَ ثَلثُونَ طَعْنَهً بِرُمْح، وَ اَربَعُ وَ ثَلاثُونَ ضَرْبَهً بِسَیْف»

و در پایان مدح و ستایش از اهل بیت امام و همکاری آنها در این قیام مقدس می‎گوید:

«فِللهَ درُّهُمْ مِن عُصْبَه رَفَعُوا مَنارَا الفَخْر، وَ لَبِسُوا ثِیابَ العِزّ غَیْرَ مُشارِکیِنَ فِیْها، وَ تَجَلْبَبُوا جِلْبابَ الوَفاء، وَ ضَخَّمُوا اَعْوامَ الدَّهْرِ بِعاصِرِ ثَنائِهِم، وَ نَشَرُوا رَاَیَه المَجْدِ وَ الشَرَفِ تَخْفِقُ فَوقَ رُؤوسِهِمْ، وَ حَلّوُا جِیْدَ الزَمانِ بِاَفعالِهِمُ الجَمِیلَهِ، وَ اَمَسی ذِکْرُهُمْ حیّاً مَدَی الاَحْقابِ وَ الَدهُورِ مالِئاً المَشارِقَ وَ المَغارِبَ، وَ نَقَشوُا عِلی صَفَحاتِ الاَیّامِ سُطُورَ مَدْح و لاتُمْحی، وَ اِنْ طالَ العَهْدُ، وَ عادَسَنا اَنوارِهِم یَمْحُودُجَی الظُّلُماتِ وَ یَعلُوا نَوَر الّشَمسِ وَ الکَواکِب»([۳])

و در وصف و ستایش اصحاب امام می‎گوید:

«وَ اَمّا اَصْحابُهُ فَکانُوا خَیْرَ اَصْحاب فارَقُوا الاهلَ وَ الاْحْبابَ، وَ جاهَدُوا دُونَهُ جِهادَ الاَبْطالِ، وَ تَقَدَّمُوا مُسْرِعینَ اِلی مَیدانِ القِتالِ قائِلینَ لَهُ: اَنْفُسنا لَکَ الفِداء نقیکَ بِایْدیْنا وَ وُجُوهِنا. یُضاحِکُ بَعْضُهُمُ بَعْضاً قِلَّهُ مُبالات بِالمَوتِ، وَ سُرُوراً بِما یَصیرُونَ اِلَیهِ مِنَ النِّعَمِ (الی ان قال) وَ اَبْدُوا یَومَ عاشُوراء مِنَ الشَجاعَهِ وَ البَسالَهِ ما لَم یُرَمِثَلُهُ»

این یک منظر مختصر و کوتاهی است از قیام امام و اهل بیت و اصحاب آن حضرت و از مفهوم عالی و با ارزش آن از نظر یک نفر استاد و دانشمند معاصر از اهل سنت و امّا مناظری که نویسندگان بزرگ و ادباء و شعراء و خطباء از این قیام مقدس در قالب اشعار و نثر و نظم ساخته، و پرداخته‎اند بیش از این است که جمع‎آوری آن ممکن باشد.

 

[۱]. جنه المأوى ص ۱۱۱، مقاله (التضحیه فى ضاحیه الطف).

[۲]. اهل البیت ص ۴۴۶ تا ۴۴۹.

[۳]. اهل البیت ص ۴۵۲.

پیشنهاد ما به شما

پاسخ‌ به‌ سوالات‌ و‌ شبهات‌ خداشناسی./کارشناس:دکتـر‌باقرپـور‌کاشـــانـی

◍⃟﷽ 𝑉𝑜𝑖𝑐𝑒𝐶ℎ𝑎𝑡 پاسخ‌به‌سوالات‌و‌شبهات‌خداشناسی صـوٺ گـفٺگو: دانلـــ📥ـــــود ـٖٖٖـٖٖـٖـٖٖـٖٖٖـٖٖٖٖـٖٖٖٖٖـٖٖـٖٖٖـٖٖٖـٖٖٖٖٖـٖٖٖٖـٖٖٖـٖٖـٖـٖٖـٖٖٖـٖٖٖٖـٖٖٖٖٖـٖٖٖٖـٖٖٖـٖٖـٖـٖٖـٖٖٖـٖٖٖٖـٖٖٖٖٖـٖٖٖٖـٖٖٖـٖٖـٖـٖٖٖـٖٖـٖٖٖـٖٖٖـٖٖٖٖٖـٖٖٖٖـٖٖٖـٖٖـٖـٖـٖٖـٖٖـٖٖٖـٖٖٖـٖٖٖٖٖـٖٖٖٖـٖٖٖـٖٖـٖـٖٖـٖٖٖـٖٖٖٖـٖٖٖـٖٖـٖٖـٖـٖٖـٖٖٖـٖٖٖٖـٖٖٖـٖٖـٖٖـٖ ⌬کارشناس:دکتـر‌باقرپـور‌کاشـــانـی ⌬جلسهٔ‌سوم-۲۰فروردین‌ماه – ‌۱۴۰۳ ⌬کلیـک:صــــوت‌گفتگــو‌در‌تـلــگرام. ␥اهمّ عناوین:⇩⇩ ␥معرفی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


Question   Razz  Sad   Evil  Exclaim  Smile  Redface  Biggrin  Surprised  Eek   Confused   Cool  LOL   Mad   Twisted  Rolleyes   Wink  Idea  Arrow  Neutral  Cry   Mr. Green